Skip to main content

Onderzoekers van de vakgroep Biomoleculaire Geneeskunde hebben ontdekt hoe patiënten een hoog-risico neuroblastoom ontwikkelen. Door twee bestaande medicijnen te combineren, zou deze vorm van kinderkanker in de toekomst beter behandeld kunnen worden.

Neuroblastoom is een zeldzame maar ernstige vorm van kanker, die vooral baby’s en kinderen treft. Er ontstaat een kwaadaardig kankergezwel op een zenuwknoop, bijvoorbeeld in de buik ter hoogte van de bijnier. Via bloed- en lymfevaten verspreiden de kankercellen zich in het lichaam.

Dankzij uitgebreid genetisch onderzoek op patiënten ontdekten de onderzoekers een biologisch mechanisme dat specifiek is voor hoogrisiconeuroblastoompatiënten. Zij maken veel meer DNA-bouwcellen aan, waardoor de kankercellen sneller groeien. Via computersimulaties, celkweek en diermodellen konden de onderzoekers het verband tussen dit nieuwe mechanisme en tumorontwikkeling bewijzen.

Door twee bestaande medicijnen te combineren, kan dit proces aanzienlijk vertraagd worden. De neuroblastoomcellen reageren heel sterk op deze behandeling, zelfs bij lage concentraties. De sleutel tot de nieuwe behandeling ligt bij een bestaand medicijn, Triapine genaamd, dat een remmend effect heeft op de productie van de DNA bouwstenen. Hierdoor worden de tumorcellen extra gevoelig voor een ander medicijn, Prexasertib. De neuroblastoomcellen reageren heel sterk op de combinatie van Triapine en Prexasertib, zelfs bij lage concentraties en zowel in celkweek als dierproefexperimenten.

Deze behandeling kan ook deuren openen in de behandeling van andere vormen van kinderkanker. Via een Europees samenwerkingsverband met steun van het Innovative Therapies for Children with Cancer Consortium zal de nieuwe behandelingsstrategie geëvalueerd en verder onderzocht worden.

Het onderzoek gebeurde in samenwerking met het Nederlandse Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en het Amerikaanse Memorial Sloan Kettering Cancer Center, en met bijzondere financiële steun van Kom op tegen Kanker, het Olivia Fund, Kinderkankerfonds, Stichting tegen Kanker en Villa Joep fonds.